Kvinden er sat i verden for at sige ja til sin mand, og manden er sat i verden for at sige nej til sin kvinde!’

Denne sætning har af forskellige årsager brændt sig fast på min nethinde, læserene må selv fantasere sig til hvorfor. Under alle omstændigheder er det da en sætning med slag i. Udtalelsen hørte jeg på et seminar i 80erne med en af verdens mest kendte familieterapeuter, MD. Walter Kempler.

Walter Kempler havde gennem mange år tilknytning til Danmark og havde en stor indflydelse på mange danske familieterapeuters metoder. Når så jeg ved, at udtalelsen kommer fra ham, bliver den jo ikke mindre opsigtsvækkende – jeg er da også overbevist om, at der vil sidde en række kvinder med fråde om munden, eller som risikerer at blive kvalt i aftenkaffen.

Hvad Kempler videre sagde var, at kvinden er udrustet med et køn, et kønsorgan der er lavet til at modtage manden – et organ som kun kan sige JA, også i situationen hvor det er hende imod.

Manden derimod er udrustet med et kønsorgan der vil kunne sige NEJ; han kan miste lyst og drift, blive impotent, og således vil han kunne modstå det han ikke ønsker at sige ja til fra kvinden.

I mine notater fra dengang kan jeg se, at Kempler derudover sagde: ’omsættes vore kroppes naturlige kønsfunktioner til måden at være sammen på som to forskellige køn, betyder det, at kvinden må sikre sig, at det hun siger ’ja’ til er i overensstemmelse med hende selv, og ikke på bekostning af hendes eget selvværd. Manden, derimod, må sikre sig at han er i stand til at sige ’nej’ til selv de største fristelser for at bevare hans egen selvrespekt.

I mine notater står der ligeledes, at det er utroligt vigtigt, at kvinder ved, hvad de har brug for. Sådan sikrer de sig, at de ikke går på kompromis med sig selv. Samtidig må manden, for at bevare sin selvrespekt, ikke sige ja til noget, han ikke kan tage ansvaret for.

Det er sjovt at grave lidt i sine årtier gamle notater og så se på hvad der er sket. Jeg ved ikke, hvordan Kemplers tankeverden passer ind i dag, men jeg må konstatere, både for mig selv og det jeg ser i andre mænd, at vi ikke har fået sagt ’NEJ’ og værnet om vores egen kønsidentitet.

I det daglige oplever jeg hvorledes mænd underlægger sig deres kvinders behov; behovet for at passe børnene på kvindens måde. Hvad børnene kan tåle, eller ikke tåle, er bestemt at kvinderne, selv for drengebørnene. Den såkaldte moderne mand er blevet kvindeliggjort i en sådan grad, at han ikke selv er i stand til at se det. Spørgsmålet er så, om det er evolution eller manipulation?

For mange år siden spurgte jeg en psykiater, hvorfor der var langt flere mænd, som havde psykiske problemer end kvinder. Han sagde, at grunden var, at mænd gik meget mere på kompromis med sig selv end kvinder. Derfor var der flere selvmord blandt mænd, flere alkoholikere, stofmisbrugere, flere i fængslerne, flere med stress, og han mente at inden for få år, ville det være drengene, der faldt ud i af skolesystemet.

Samfundet ville blive et kvindesamfund, mente han, og derfor måtte mændene gøre vold på sig selv og deres egen kønsidentitet. Jeg vil lade det være op til læserne at bedømme om han havde ret, men statistikkerne taler i hans favør.

Forleden sad jeg og overhørte en gruppe mænd i alderen 35 til 50 år diskutere den danske kvinde. Det er virkelig slående, hvor meget der kommer ud, når kvinderne er skiftet ud med en ramme øl.

Mændenes snak gled naturligt til alle de dagligdags-situationer, som krævede deres tilpasning til ønsker fra koner og kærester. Samtidig med øllet, flød snakken så hen til deres oplevelser af kvinder fra andre kulturer.

Én havde været på ferie i Thailand sammen med familien, og han talte om oplevelsen af den thailandske kvindes umiddelbare udstilling af hendes kvindelighed, gennem hendes klæder og hendes gang, der udstrålede værdighed. Ind imellem kom der selvfølgelig sidebens-kommentarer om danske kvinder i pludderbukser og nødhjælpstøj, flade sko i kedelige sorte og grå farver, hængehår og hængepatter.

Jo jo mine damer – den får ikke for lidt når I ikke er der.

»Hvorfor må vi ikke give dem et klap i røven?« var der en der spurgte.

»Man tør jo knap nok give kvinder et knus mere. Hvorfor ser de på én, som om man vil springe på dem, bare man smiler lidt frækt til dem. Jeg forstå det ikke, de burde da være glade! Og hvis man så ikke giver dem opmærksomhed, så er der sgu også noget i vejen!«.

På et tidspunkt udbrydes der spontant: »Hold da kæft, hvor ville jeg ønske, at vi kunne få de feminine kvinder tilbage, i stedet for alle disse kvindelige håndværkere i trælasthandlen«.

Da kom grinene frem. Det var som om, at denne umiddelbare reaktion sagde det hele, men måske er det kun os mænd, der forstår, og så selvfølgelig MD. Walter Kempler, der vist selv endte med at være gift seks gange!