Pas på markedsføringen af nye diagnoser! Ikke alt, der blive sendt i nyhederne, er ‘sandheder’. Uanset om det er en ledende overlæge, der udtaler sig. Som nu, vedrørende den seneste promovering af en diagnosekasse, vi kan putte unge ned i.

‘BDD’ eller Body Dysmorphic Disorder kaldes på dansk også for Dysmorfofobi og er karakteriseret ved en ekstrem optagethed af eget udseende samt et forvrænget billede af, hvordan man selv ser ud.

Denne overoptagethed er centreret om en eller flere indbildte defekter i udseendet, som ikke er observerbare eller forekommer forkert for andre. BDD er en diagnose, der, som så mange andre, først er givet af amerikansk psykiatri og nu af danske kolleger.

Husk, at hver gang du hører om fagfolk, der kommer med diagnoser, så er disse en større sikkerhed for en god indtjening for psykiatriens faggrupper, end de er for succesfuld forebyggelse, hjælp og behandling af symptomet.

Det er min klare opfattelse, at når unge lider af at være optaget af deres eget udseende, oplever at de ikke er gode nok eller ser ud som, de burde, er det et udtryk for et symptom i vores samfund og i vores familier.

Her skal alt se pænt ud på overfladen. Vi retter vores øjne mod det, som er anderledes, og dermed opfinder vi og skaber vi fantasier om, hvad der er smukt ikke smukt, rigtigt eller ikke rigtigt.

Familier knokler løs for at opretholde en facade om, at alt er smukt, der er styr på det hele, alt medens de unge er overladt til deres egen dømmekraft. Vi lukker simpelthen øjnene for det, vi ikke ønsker skal være, og skaber os en fantasi om det, der burde være.

Med hjælp fra den psykiatriske branche og de holdninger, der har hersket i hvert tilfælde de seneste fire årtier, har fokus udelukkende været på symptomet hos det enkelte individ. Således har vi som samfund og for den sags skyld som forældre fraskrevet os ansvaret for det, vi har skabt.

Det er sgu ikke let at være ung i dag. Hvordan skal vores unge finde deres egen identitet, hvis vi som voksne ikke vil give dem et menneskeligt modspil?

Det skulle ikke undre mig, hvis medicinalindustrien kommer på banen med en ‘jeg-er-ligeglad-pille’. Så vores unge kan få en pille, og far, mor og samfundet kan få fred.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg synes, det er synd for alle unge, der skal leve et liv, hvor de ikke er tilfredse med det fantastiske unikke menneske, de nu engang er. Og det er mit store ønske, at vi som samfund vil hædre mangfoldigheden af vort sind og vore kroppe!