Jeg ved ikke, hvordan du har det, men ofte synes jeg, at alt omkring mig er blevet så kompliceret, at det ustandseligt trænger sig ind i min hjerne.

I TV’et og i radioen kører programmer med alt muligt, vi skal forholde os til – det ene efter det andet. Alle mulige skræksenarier fylder hovedet op – lige fra global opvarmning og krig, til politikere, der ikke kan finde ud af, hvad der er dit og mit. Sygdomme, der bliver opdaget og opfundet. Vacciner, der kan betyde både godt og skidt. Skatteopgørelser, der ikke er til at finde ud af, splittede familier og iturevne parforhold, stigende hjemløse i storbyerne og affolkning af udkantsdanmark, centralisering kontra decentralisering.

Og jeg kunne faktisk blive ved i en uendelighed…

Ikke nok med alle disse problemer, så har politikerne statsansatte håndlangere (diverse embedsmænd og jurister) ansat til at gennemtolke og omfortolke en hver bid information, og vi kan være helt sikre på, at de nok skal grave nye regulativer eller paragraffer frem. Hver gang en politiker laver noget lort, skal der også nedsættes en af disse fortolkningskommissioner. Der skal analyseres i årevis – helst indtil det hele er glemt, og til der sidder en ny minister, som ikke kan tage ansvar for noget i den forrige regering. Tilbage står så en måbende befolkning og iagttager, hvordan det politiske parnas har skabt sig et system, hvor de undgår konsekvenserne af deres handlinger. Samtidig har de skabt mere kontrol med befolkningen – med fatale konsekvenser for den almindelige dansker.

At du og jeg lider, kan vi se på eksplosionen af psykiske diagnoser. Vi kan se det, når vores medborgere må stå af ræset for at overleve overbelastningens stress. Jo, det er uigenkaldeligt: vi har skabt os et samfund, som er alt, alt, alt for kompliceret til vores hjerner. Evolutionen har ikke fulgt med informationsstrømmen og bureaukratiet.

Det kunne være meget mere enkelt, hvis vore politikkere ville gå sammen om at skabe et enkelt og sundt samfund. De kunne jo starte med sig selv: reducer folketinget med 50% ud fra devisen, at for mange kokke fordærver maden. Vi kan jo alle se, hvor vanskeligt og kompliceret det er for dem at arbejde sammen.

En anden ting, de kunne gøre, er at vedtage, at folketingets medlemmer kan stemmes ud af befolkningen – lige som de kan stemmes ind! Stemmes et medlem ud, er det ikke muligt at komme tilbage – en sikker og enkel konsekvens for den, der ikke gør det godt nok!

Det er vore politikere, der skal lave rammerne for vores kultur. Jo enklere rammer vi har, jo mindre bekymrer vi os om, hvordan vi kan leve i samfundet. Misforstå mig nu ikke: jeg siger ikke, at vi skal væk fra demokratiet og have en diktator. Et sådant scenarie er jo en grotesk centralisering af magten.

Jeg har selv levet nogle år i et land, der var regeret af en diktator: det var påfaldende, hvor enkle reglerne var, men også påfaldende, at uanset hvor strenge reglerne var, var der mindst lige så meget glæde som i Danmark. Det må være vores politikeres fornemmeste opgave at skabe rammer og regler, der er til at forstå og til at agere i. Hvis de laver en lovgivning, skal den være af sådan en karakter, at vi som borgere kan forsvare os selv i retten, uden at være afhængige af at betale advokater. Loven skal være forståelig for alle.

Det er også vigtigt, at vi får et økonomisk system, der er enkelt og forståeligt for alle – uanset skolegang, uddannelse og indkomst. Et eksempel på enkelthed kunne være en bruttoskat på alle indtægter – også arbejdsfrie indtægter. Drop alle mulige beskatninger og afgifter på alt muligt, og sørg i stedet for, at bruttoskatten kan dække udgifterne.

Den arbejdende del af befolkningen har brug for at vide, at der bliver draget omsorg for dem i tilfælde af sygdom, arbejdsløshed og alderdom. De skal vide, at de ikke skal stå og tigge for at overleve i et af verdens rigeste samfund.

Stop med at involvere os danskere i alle mulige krige i andre lande; vi har intet at gøre der. Det er deres land, deres problemer, så brug energien på at skabe noget godt for os, der er en del af familien Danmark. Lad være med at skabe flere fjender, som vi så skal bekæmpe. Det er den mest simple løsning.

Stil nogle enkle krav til de af os, der får en længerevarende uddannelse. Kræv, at vi skal tjene samfundet, hvor det behøver os. Vi skal give noget tilbage. Det er en enkel løsning på manglen på læger og eksperter i udkanten af landet.

Der findes enkle løsninger på alt. Det er os selv, der er gået i selvsving ved at komplicere vores liv med systemer, der skal kontrollere mistilliden, frem for systemer, der avler tillid på en solid grobund.

Så: giv mig et enkelt samfund at leve i!